1010861_740101176010923_922870813889639914_n

Afacere de zeci de mii de euro în creierul munţilor. Una dulce

Un clujean câştigă anual zeci de mii de euro din gem, sirop de casă şi plante pentru ceai. Afacerea a fost pusă pe picioare în 2009, la 50 de kilometri de Cluj-Napoca, la 1.200 de metri altitudine, în inima Munţilor Apuseni. “Cămara de la munte” este reţeta de afacere prin care utilul se îmbină cu plăcutul, îşi începe povestea Sebastian Hosu, care este şi proprietarul Cabanei Moţilor, o pensiune ce îi aduce venituri de 80.000 de euro pe an.

Desert cu iz de afacere

Business-ul “Cămara de la munte” a pornit de la ideea de le oferi turiştilor, oaspeţilor de la cabană, un desert natural şi sănătos. “Aveam la îndemână fructe proaspete la un preţ bun, bucătăria cabanei, gospodine mama şi soţia, timp berechet, iar de aici a fost doar un pas până la mii de borcane cu bunătăţi pe care ulterior le-am pus în vânzare online. Am participat şi la câteva târguri de profil din Cluj, am făcut un parteneriat pentru miere cu cei “De la Stup” şi acum onorăm comenzi în toată ţara. Un borcan de dulceaţă sau sirop costă 15 lei, 13 lei pentru plantele de ceai, iar preţul pentru miere variază între 18-33 de lei borcanul. Livrarea se face prin curier, iar pentru comenzi de peste 150 de lei transportul este gratuit”, spune Sebastian Hosu.

12446_785053938182313_8618504011079734102_n

 

10433291_774124202608620_2153536850234828139_n

Profit într-un borcan cu gem

În 2013, familia Hosu a vândut 3.000 de borcane cu dulceaţă şi sirop, adică un venit de 30.000 de euro, din care 10% profit. Obiectivul pentru 2014 este de 15.000 de borcane, iar planurile nu se opresc aici. Antreprenorul vrea să aducă afacerea la suma de 300.000 de euro pe an, din care 30% profit, prin construirea unui atelier dedicat cu o capacitate de producţie de 30 de tone de fructe. În plus, va încerca să ajungă pe piaţa din Capitală prin intermediul unui prieten care şi-a exprimat disponibilitatea de a participa la târgurile de bucate din zonă. Va angaja şi două persoane care se vor ocupa exclusiv de vânzări prin intermediul site-ului cămaradelamunte.ro.

Cum va reuşi să finanţeze aceste proiecte? Prin credit bancar sau fonduri europene. “Eu îi sfătuiesc pe antreprenori să implice banca. E un factor extrem de motivant. Când te ştii dator şi există şansa de a pierde totul, altfel îţi stabileşti priorităţile”, mărturiseşte Hosu.

10418334_782690255085348_538268830559839953_n

 

10401386_756476864373354_1110089994137208448_n

Cheia succesului pentru România: produse finite pentru export 

Tot la capitolul sfaturi pentru antreprenori, clujeanul a explicat de ce a ales acest tip de afacere şi ce beneficii aduce pentru Cluj.

“Tânăra generaţie nu mai face gem, compot, murături, bulion sau zacuscă acasă, dar există această tendinţă spre mâncarea naturală, sănătoasă. Noi ne-am dorit să stăm la ţară şi să facem şi bani. De asta am deschis pensiunea şi ulterior cămara cu dulceaţă. Noi contribuim la economia zonei. Plătim un preţ mai bun pe fructe decât oferă centrele de colectare. E drept.. cerem şi calitate. Astfel, dăm valoare produselor zonei. Au început şi alţii în ţară acelaşi tip de business şi aşa se naşte concurenţa, un lucru bun pentru piaţa locală. Următorul pas ar fi ca noi, românii, să nu mai dăm materie primă la export, ci produs finit. Am avea numai de câştigat”, conchide Hosu.

Cine este Sebastian Hosu

 Sebastian Hosu are 36 de ani şi s-a născut în Cluj-Napoca. A urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, după care s-a mutat în Craiova unde a lucrat ca agent de vânzări într-o multinaţională. Aici a cunoscut-o pe soţia sa, Ela Atanasiu, şi împreună au plecat în Canada. S-au întors în ţară după un an, hotărâţi să se mute la ţară. Au vândut apartamentul părinţilor din Cluj-Napoca cu 35.000 de euro, bani cu care au cumpărat un teren de 5.000 mp în Mărişel.

În 2009 au deschis pensiunea Cabana Moţilor, obiectiv ce a presupus o investiţie de 350.000 de euro. Antreprenorul a obţinut o finanţare de 100.000 de euro prin pro­gramul SAPARD, 100.000 de euro credit bancar şi restul banilor de la familie şi prieteni. În prezent, pensiunea îi aduce venituri de 80.000 de euro pe an.

10360859_745964345424606_1538157028698385699_n

Tags: ,

Un raspuns la “Afacere de zeci de mii de euro în creierul munţilor. Una dulce”

  1. Foarte interesant!!!. La 3.000 borcane vandute s-au obtinut venituri de 30.000 euro!?!?. Deci un borcan a fost vandut cu un pret mediu de 10 euro. Cat de mare a fost borcanul fratilor? Sau ce ati pus in borcan,la pretul asta? Este plauzibil sa obtineti un profit de 1 euro pe borcan la pretul de 15 lei/borcan,insa gogorita cu 30.000 euro venit arata ca “ceva este putred in Danemarca” :))
    Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>