1919366_1654391858184000_4619627816948511370_n

A renunţat la multinaţionale şi Bucureşti pentru a găti bunătăţuri a la francaise în Cluj. Secretele le-a adus din Franţa

După ce a absolvit Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, în 2000, a ales să urmeze cursurile unui masterat în marketing în Franţa. Pe timpul studiilor, a lucrat în publicitate pentru un grup german şi a fost recepţioneră la un hotel de trei stele situat în cartierul parizian la Defense, primul cartier european de afaceri din punct de vedere al pieţei de birouri. Chiar dacă i-a plăcut viaţa în hexagon, a ştiut de la bun început că se va întoarce în România. Zis şi făcut. Din 2004 şi până în prezent, a fost director de marketing în cadrul unor multinaţionale din domeniul retail-ului. Pentru zona Bucureşti-Ploieşti. Mereu a visat să se întoarcă la Cluj şi a făcut-o urmând o nouă etapă în carieră. Antreprenoriatul. De 5 ani visa la afacerea pe care a deschis-o, în 5 ianuarie 2016, în inima Transilvaniei. Bistro-ul “A la Tarte”/a. Fiindcă o face din plăcere. “Acum, pasiunea mea este să prepar pentru tine bunătăţi a la francaise, dulci şi sărate, din ingrediente proaspete şi naturale, preparate chiar sub ochii tăi”, este mesajul cu care Ioana Mărginean, căci despre ea este vorba, îşi întâmpină clienţii.

20160122_103039

Dintotdeauna i-a plăcut să “bucătărească” şi a gătit reţete fel şi fel, în nenumărate rânduri, pentru familie şi prieteni. Este lacto-ovo-vegetariană, astfel că doreşte să le ofere clujenilor mâncare proaspătă şi sănătoasă. Chiar şi cu carne. Iar bucătăria franceză se pretează întocmai acestui stil de viaţă.

Quiche, tarte dulci şi o prăjitură a cărei reţetă datează din secolul XVII

Aşadar, din meniul “A la Tarte” nu lipsesc quiche-ul (broccoli, gorgonzola, somon proaspăt şi cajou / roşii, mozzarella, ceapă confiată şi cimbru proaspăt / vinete, brânză de capră şi busuioc / conopidă şi pui) şi tarta dulce (migdale şi coacăze negre / mere, gidale şi piersici, etc), ale căror ingrediente se vor schimba în funcţie de sezon, iar în curând se vor putea servi şi supe şi clătite bretone (galettes bretonnes).

1919366_1654391858184000_4619627816948511370_n

12508976_1658732171083302_6007151619437888598_n

12509639_1659522141004305_4694782183215689247_n

682_1656460031310516_6325578387208588345_n

12376187_1655142394775613_5636432847699379757_n

Pe lista de bunătăţuri figurează şi un desert rar întâlnit în afara Franţei, ce datează din secoul al XVII-lea: “Canelés de Bordeaux”

Călugăriţele dintr-o mănăstire din Bordeaux, aparţinând Ordinului Bunei Vestiri, au început să coacă aceste preparate din aluat, folosind gălbenuşurile donate de viticultorii locali care clarifiau vinurile cu albuşuri de ou. Aceste dulciuri erau oferite copiilor nevoiaşi. Micuţele prăjituri încântă şi intrigă deopotrivă, pentru că sunt rumene, crocante, caramelizate la exterior şi moi, suculente şi parfumate în interior.

11140316_1657384441218075_5100362065585056846_n

Finanţare românească, pregătire franţuzească

“M-am tot gândit, încă de acum 5 ani, să pornesc această afacere. La acea vreme am şi fost la Paris, la târguri de HoReCa, tocmai ca să iau legătura cu diverşi furnizori. Anumite preparate necesită ingrediente ce nu se prea găsesc pe plan local. Ulterior mi-am făcut firmă şi am căutat surse de finanţare. Bani nerambursabili. Am reuşit să accesez două programe guvernamentale, pentru SRL-D şi startup-uri. M-a ajutat mult şi experienţa profesioanlă acumulată”, punctează tânără antreprenoare, originară din Mediaş.

Şi-a dorit un bistro autentic franţuzesc, vintage şi pentru că a vrut să se ocupe personal de toate aspectele afacerii, şi-a luat o săptămână, a mers în Paris şi a bătut la pas localurile din cartierul latin şi din L’île Saint-Louis. Pentru inspiraţie.

“Clujul s-a dezvoltat mult în ultimii ani, iar pe piaţă este loc pentru tot toată lumea. Tot soiul de afaceri pot avea succes atât timp cât se oferă calitate şi preţuri decente. Asta vreau şi eu. Un loc cu mâncare uşoară şi care se poate consuma rapid. La prânz, de pildă. Reţetele sunt “ca la mama lor”. Am făcut un training în acest sens pe Insula Ré, la “La Tart’entière“. Propritarii trateriei mi-au dezvăluit câteva dintre secretele lor”.

photo 2

photo 1

“A la Tarte” este situată pe strada I.C.Brătianu, la numărul 35-37 şi este deschisă de luni până sâmbătă, între orele 09-19. Preţul bunătăţurilor a la francaise este sub 10 lei.

Pe viitor, Ioana se gândeşte să facă livrări la domiciliu şi chiar să intre cu preparatele sale pe piaţa evenimentelor corporate.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>