eco mircea

A avut un vis, a creat o afacere, și-a pus Clujul în cap: povestea unui tânăr antreprenor clujean

Lucra pentru a-și putea plăti masteratul în Italia și visa să vină în România să deschidă o companie la fel. După câțiva ani a reușit și a fost selectat pentru lucrări mari, care i-au atras notorietatea dar a fost și controversat: Cluj Arena ori Parcul Central. Mircea Crăciun și Eco Garden au acum lucrări în toată țara. Aduc și arbori de 12.000 de euro bucata.

Povestea Eco Garden Construct , una dintre cele mai cunoscute companii de amenajări exterioare de spații verzi din Cluj, mai cu seamă că a pus gazonul pe Cluj Arena și îl întreține, dar și că și-a pus Clujul în cap când a toaletat Parcul Central, începe în mintea masterandului Mircea Crăciun în 2002, în Bologna.

”În 2002 am început să lucrez în domeniu în Italia, fiind masterand la Bologna, la Universitatea de Agronomie de acolo. În timpul masteratului, am lucrat într-o societate care cu asta se ocupa, ca să îmi finanțez studiile. Văzând ce fac acolo – la vremea respectivă, în 2002, în Cluj se făceau lucrări în domeniu, dar minimal și erau pe spațiu verde public mai mult decât pe spațiu verde privat – deci văzând ce înseamnă lucrările de amenajare și întreținere spații verzi într-un stat cu tradiție cu e Italia, cu tradiția curților încă de pe vremea Imperiului Roman, atunci m-am gândit că poate, cândva, în viitor, ar fi o activitate de desfășurat și în părțile noastre, fiind o ramură emergentă”, povestește Mircea Crăciun.

Ideea prinde contur câțiva ani mai târziu. Mircea Crăciun spune că a avut curaj să pornească afacerea doar după ce a strâs experiență și a parcurs toate etapele profesionale. ”Mi-a luat ceva timp: în 2002 am început să lucrez, iar societatea de profil am înființat-o în 2008 și am început să lucrez în 2009. Între timp, a fost o perioadă în care am trecut prin tot parcursul profesional. Eram proaspăt absolvent de facultate, dar eram încadrat în muncă exact ca un simplu muncitor la societatea italiană, apoi am parcurs toate etapele până la postul de inginer coordonator. Cu experiența cumulată pe aceste diferite trepte am avut curajul să vin să intru pe piața din România. Între 2006 și 2008 am mai aut o perioadă în care am făcut consultanță de afaceri la București și acolo am învățat și aspectele ce țin de partea birocratică. Așa am pornit”, spune Mircea Crăciun.

eco cluj arena gazon

Prima mare lucrare: gazonul de pe Cluj Arena

Prima mare lucrare, care i-a și adus notorietate, este cea de pe Cluj Arena, inaugurat în 2011. Eco Garden Construct are de realizat gazonul cu toată infrastructura necesară. ”La Cluj Arena, în momentul în care consorțiul societăților care au construit stadionul căutau un subantreprenor cu experiență în construirea de suprafețe sportive pe terenuri de iarbă cu infrastructură cu tot, au fost lansate mai multe invitații către societăți în domeniu. Ni s-au transmis documentațiile aferente și apoi am ofertat, alături de celelalte societăți interesate, într-o licitație deschisă, cu participarea directă a reprezentanților consorțiului. Au fost societăți din Brașov, București, de la Hunedoara, parcă. Ofertele s-au făcut în funcție de valoare, preț și soluția tehnică. Noi am venit cu un pachet complet în ofertă, în care am introdus și sitemele de drenaj, de încălzire, de irigații pentru gazon, deci lucrarea la cheie, spre deosebire de alți ofertanți care au avut oferte mai puțin complete sau la prețuri mult mai mari decât al nostru. Și așa am început colaborarea cu consorțiul care construia stadionul, asta după ce ni s-a solicitat să aducem un portofoliu de experiență pe care îl avem în lucrări similare. Sigur că astfel de lucrări nu făcusem nicăieri în România, dar prin experiența directă pe care am dobândit-o afară, inclusiv cu Grupo Stadia, care se ocupau atunci de refacerea și întreținerea gazonului de pe San Siro, de pe Giuseppe Meazza, care e unul dintre laboratoarele mondiale ale gazonărilor, pentru că e atât de prost construit încât trebuie să fii un geniu să poți întreține acel gazon la parametri la care îl țin ei, cred că i-am convins”, spune Crăciun.

San Siro și Național Arena au aceeași problemă

Doctorand al USAMV Cluj în horticultură, Mircea Crăciun explică asemănarea dintre problemele cu gazonul de pe Național Arena și Giuseppe Meazza. ”Giuseppe Meazza are aceeași structură ca și Național Arena deci păstrează foarte multă umezeală, e mai mult orezărie decât gazon. Și partea radiculară și cea aeriană suferă foate mult din această pricină. Național Arena are o problemă de drenaj. Noi am fost solicitați și am fost acolo imediat după evenimentele neplăcute de la inaugurare. Ne-au chemat înaintea unui concert Red Hot Chili Peppers și le-am spus atunci că substratul de drenaj, care era la vremea respectivă, nu e bine realizat. Fiind un teren care se află pe un stadion pe care soarele ajunge prea puțin, deci se absorb greu razele ultra violete, va trebui schimbat în permanență. Deci dacă nu decopertează și nu schimbă sistemul de drenaj – poate au făcut-o între timp – tot timpul va trebui înlocuit gazonul de pe Național Arena. Excesul de umiditate dăunează gazonului. Practic îl îneacă, îl asfixiază. Acum am înțeles că s-au luat ceva sisteme performante de iluminat cu ultra violete, pe care le au și alte mari stadioane din Europa, tot din această cauză, că razele ultra violete nu ajung direct pe suprafața gazonului”, a punctat reprezentantul Eco Garden.

eco eveniment

Întreținerea gazonului pe Cluj Arena, ”o industrie”

După ce au montat gazonul, reprezentanții Eco Garden Construct îl și întrețin. ”Întreținerile pentru suprafețele sportive diferă foarte mult în funcție de tipul de suprafață, de tipul de gazon, de frecvența utilizărilor, de cât e de solicitat, de suprasolicitat ori nesolicitat. În principiu, cele mai frecvente operațiuni sunt cele de tundere, de vertidrenare și dacă se folosește mai mult decât este recomandat conform standardelor de execuție, atunci se practică nisipări, tăvălugiri, carotări, scoateri de pământ din substrat și se amestecă cu nisip și sepune la loc. Apoi sunt tratamentele de prevenire și combatere a dăunătorilor, fertilizările care se fac mult și foarte mult pe terenurile de sport, fiindcă sunt solicitate iar gazonul trebuie hrănit, plus că apare fenomenul de spălare rapidă a ferilizantului prin sistemul de irigații, dată fiind această modalitate de construire care se practică de vreo zece ani, cea pe sol nisipos. Deci sunt lucrări complexe: e o industrie întreținerea unui gazon. Din experiența acumulată de noi aici, la Cluj, cred că s-ar întreține mult mai ușor dacă nu ar fi suprasolicitat”, explică Mircea Crăciun.

eco parc

Parcul Central sau cum și-a ridicat Clujul în cap

A fost cel mai controvesat proiect, dar ar face totul la fel, ba chiar ar tăia mai mult. ”În Parcul ”Simion Bărnuțiu”, așa cum se poate vedea acum, după scurgerea a trei ani, refacerea coronamentului la castani pentru că acolo s-au făcut toaletările masive, comparativ cu alte specii pe care le avem în Parcul Central, au fost făcute corect. Dar în Parcul Central avem o problemă, în sensul în care neintervenindu-se multe decenii, nici măcar prin curățare de uscătură ori prin refacere de coronament și întinerire, neintervenindu-se suficient nici pentru prevenție și tratament, noi am găsit un parc ce era și debilitat, din punct de vedere al stabilității arborilor, aveam o problemă pe care eu zic că o mai avem pentru nu s-a intervenit în parc peste tot cum ar fi trebuit din pricina opinei publice care începuse să  reacționeze. Acest parc ar avea nevoie de niște toaletări succesive, o dată la doi-trei ani cel puțin încă de două- trei ori pentru a putea fi ”salvat” și păstrat așa cum îl știm, în această formă. În caz contrar, într-o perioadă de timp care, evident, poate fi variabilă în funcție de mai mulți factori și de mediu, va trebui să ne obișnuim fie că dispare, pentru că sunt arbori în vârstă și afectați tare, ori să luăm atitudine, inclusiv civică, pentru a începe să se planteze exemplare noi și care să le înlocuiască din timp pe cele bătrâne”, susține Mircea Crăciun.

Dacă nu era presiunea opiniei publice, toaletarea parcului ar fi făcut-o până la capăt. Iată și cum o explică. ”Atunci, la parc, îmi aduc aminte că au fost și membri ai Academiei care s-au sesizat și în urma sesizărilor domniilor lor și a mai multor cadre didactice de la USAMV Cluj, am luat legătura personal cu reprezentanți ai acestor instituții, cu solicitarea să își formuleze o părere la fața locului vis-avis de ce am găsit în teren și mai ales asupra a ceea ce găseam și când interveneam. Se vedea pe secțiune, după ce interveneam, unde lemnul era moale, avea o textură ca de burete. Deci copacul acela era afectat  de un proces ireversibil ce merge într-o singură direcție.  Nimeni nu a vrut să vină și să își asume în scris o părere ori o consultanță vis-a-vis de această problemă. Și atunci, tot în urma experienței acumulate afară, pentru că acolo am lucrat foarte mult la toaletări, am toaletat mii de platani, castani, tei, plante mari atât din elementele de lângă autostradă cât și din parcurile publice, am făcut și aici tăierile așa cum am știut că este corect și cum trebuiau de fapt făcute. Dacă era o presiune a opiniei publice mai scăzută și nu apărea și spectrul politic al problemei, interveneam și mai tare și parcul își revenea tot o dată, fără a mai trebui intervenit peste trei ani,  cum s-ar cere acum”, susține doctorandul.

eco amenajare

Cea mai mare parte a afacerii, segmentul rezidențial

Acum, cea mai mare parte a afacerii Eco Garden Construct este pe domeniul rezidențial unde proiectează, execută și întrețin spații verzi. ”Segmentul de rezidențial înseamnă că la noi apelează în general persoanele care au suprafețe mari, pentru că avem capacitate de lucru, utilaje, dar și persoane din segmentul mediu, adică între 200 și 500 de metri pătrați de grădină, pentru că facem partea de proiectare, venim cu soluția profesională de proiectare, de design, și facem toate lucrările de execuție și de întreținere ulterioară complet, cu tot ce înseamnă sistematizare pe verticală ori de pante, rigole, drenaj, trotuare, alei, căi de căi de acces pietonale, auto, gazon, irigații, plante de mici și mari dimensiuni. Suntem importatori direcți, avem contracte de furnizare cu primii doi producători mondiali de plante, în consecință avem niște prețuri bune și la plantele mari pe care le aducem, pentru că lucrăm cu arbori de la trei-patru metri până la transporturi agabaritice, cu arbori de 12, 14 ori chiar 16 metri. Avem inclusiv la Cluj cereri”, afirmă Mircea Crăciun.

eco plante

Arbore de 12.000 de euro

Un astfel de arbore ajunge, de la scoatere până replantare, până la 12.000 de euro. ”Cel mai scump pe care l-am plantat a ieșit undeva pe la 12.000 de euro. Dar nu la Cluj, ci în partea de nord a țării. Era un platan secular. Și a mai fost și un stejar la prețul acesta. Dar 12.000 de euro este cu totul, de la scoatere, de la evacuarea din situl în care este, până la transplantare, adică operațiuni complete. Mai sunt și plantele care au forme regulate, adică arbori ce  se tund în forme cubice ori romboidale, care sunt foarte scumpe. Un transport de acela poate ajunge la 50-60.000 de euro și încat undeva la 8-9 plante pe transport în TIR. Sigur, în limbaj de specialitate, aceste tipuri de plante se numesc ”piese”, pentru că nu oricine își permite și nu oricând. Acestea sunt intervenții speciale, pe care nu le fac în fiecare an ori semestru”, a conchis Crăciun.

Pe perioada iernii, din pricini evidente, personalul scade până la 60% față de toamnă ori primăvară. ”Acum, în noiembrie, suntem 27 de oameni. Primăvara și toamna avem cel mai mare număr de angajați, vara mergem aproape de acest număr și iarna scade undeva la 60%. Pe perioada iernii facem tot ce înseamnă tăieri și toaletări, formare de coronament, tăierile pentru rodire la pomii fructiferi din livezi, sistemele de irigații”, spune Mircea Crăciun.

(Titus CRĂCIUN)

Tags: ,

3 raspunsuri la “A avut un vis, a creat o afacere, și-a pus Clujul în cap: povestea unui tânăr antreprenor clujean”

  1. ca sa fiu in ton cu tema as putea sa spun ca “aschia nu sare departe de trunchi”..deci felicitari lui Mircea (cel mare) si lui Zozo c-au facut acest vrednic “copac”

  2. Mare tupeu iti trebuie sa afirmi ca macelul castanilor din Parcul Central s-a facut corect! Bai “specialistule”, intreaba un silvicultor care stie meserie, si iti va spune ca la castan nu se fac toaletari cum le-ati facut voi deoarece vor duce la uscarea arborelui. Lucru care se intampla de altfel si in Parcul Central, unde rand pe rand se usuca castanii, insa ii taiati pana la nivelul solului sa nu se vada. Iar voi, fituica de fata, sunteti din acelasi aluat cu “specialistul”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>