slideuri buget (14)

1,3 miliare pentru Cluj în 2017. Ce investiţii cer clujenii şi ce priorităţi are Primăria

O dezbatere publică pe marginea proiectului de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2017 a avut loc, luni după-masă, la sediul Primăriei. 

Amintim că valoarea bugetului general pentru acest an este de 1.350.999.000 lei, sensibil mai mare decât pentru 2016. Atunci vorbeam despre 1.116.388.238 lei. Şi banii pentru dezvoltare sunt mai mulţi: 443,6 milioane de lei, faţă de 348 de milioane. Bugetul de funcționare reprezintă 907.324.000 lei din suma totală pentru acest an.

După prezentarea proiectului de buget, în cadrul dezbaterii au fost formulate propuneri şi recomandări care au vizat:

– achiziţionarea unui spaţiu pentru şcoala „Iuliu Haţieganu” din Mănăştur

– modernizarea străzii Cuza Vodă

– construirea de parkinguri la intrările în oraş

– reabilitarea Pieţei Mihai Viteazul

– continuarea politicii de refaţadizare a imobilelor din centrul Clujului

– punerea în valoare a Canalului Morii

– construcţia de locuinţe sociale, inclusiv pentru persoanele de la Pata Rât

– extinderea programului Cluj Bike

– realizarea de parkinguri pentru biciclete

– plantarea de arbori în curţile şcolilor

– continuarea procesului de digitalizare a administraţiei publice prin alte aplicaţii puse la dispoziţia cetăţenilor

– rezolvarea problemei Muzeului de Speologie.

De asemenea, a fost subliniată dimensiunea multianuală a proiectului de buget pentru obiectivele de investiţii care se pretează la planificare multianuală. Propunerile formulate, în limita posibilităţilor existente, vor fi integrate în proiectul de buget care va fi supus aprobării Consiliului Local.

Miercuri, 15 martie 2017, de la ora 17.00, în Sala mare a cinematografului Dacia din cartierul Mănăștur, clujenii sunt invitaţi să participe la o nouăp dezbaterea publică privind “Prioritățile bugetului pe 2017″.

slideuri buget (22) slideuri buget (16) slideuri buget (4)

 

slideuri buget (9) slideuri buget (13) slideuri buget (15) slideuri buget (18) slideuri buget (24) slideuri buget (25) slideuri buget (29)

Iată lista de obiective prioritare anunţată de Primărie pentru 2017:

1. Demararea unui nou program multianual de modernizare a infrastructurii rutiere care să cuprindă şi străzile din noile extinderi ale oraşului.

2. Introducerea în circulaţie a opt noi troleibuze şi achiziţia publică a altor mijloace de transport în comun noi: 50 de autobuze, 6 garnituri de tramvai şi 10 autobuze electrice.

3. Crearea de benzi dedicate pentru transportul în comun pe axa est-vest, între Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi Calea Moţilor.

4. Menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.

5. Finalizarea unui parking suprateran şi începerea lucrărilor de construire a cel puţin 3 noi parkinguri.

6. Pentru cartiere curate, se vor iniţia lucrările de amenajare a primelor 40 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere.

7. Atragerea de finanţări europene pentru reabilitarea termică a cel puţin 30 de noi blocuri.

8. Finalizarea etapei a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest.

9. Dezvoltarea unui sistem public de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, bolnave, vulnerabile sau singure.

10. Deschiderea unei creşe pe str. Donath nr. 238, începerea construcţiei unei creşe pe str. Gr. Alexandrescu nr. 47A şi modernizarea creşei de pe Septimiu Albini nr. 91.

11. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „Şcoală după şcoală”.

12. Extinderea capacităţii Sălii Polivalente la peste 9.300 de locuri, urmând să găzduim Campionatele Europene de Gimnastică şi o grupă a Campionatului European de Baschet Masculin.

13. Susţinerea activităţilor culturale, sportive şi religioase din municipiu cel puţin la nivelul anului anterior. În 2017 începem implementarea programului cultural derulat de Casa Municipală de Cultură şi de Asociaţia Centrul Cultural Clujean.

14. Digitalizarea activităţii administraţiei. Orașul nostru va fi gazda celui mai important eveniment internaţional în domeniul inovării susținut de Comisia Europeană, Conferinţa „Open Innovation 2.0″.

15. Amenajarea a trei noi parcuri pentru câinii cu stăpân şi extinderea Centrului destinat câinilor comunitari de pe strada Bobâlnei.

16. Realizarea unui patinoar artificial în Parcul Central Simion Bărnuţiu..

Proiectul de buget poate fi consultat AICI. 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>