Harta 3D a Romaniei

120.000 de străini locuiesc în România. 8.000 sunt în Cluj

Aproape 120.000 de cetățeni străini, dintre care 69.248 din state terţe, locuiesc pe teritoriul României.

Cei mai mulţi sunt din Moldova – 10.513, Turcia – 9.277 şi China – 7.973 şi 50.379 din state membre UE, SEE şi Confederaţia Elveţiană (Italia – 14.480, Germania – 6.039, Franţa – 6.006.

În ceea ce priveşte localizarea lor pe medii, majoritatea cetățenilor străini se concentrează înmediul urban, indiferent de ţară/zonă de provenienţă sau durata şederii. Astfel, municipiul Bucureşti a atras aproape o treime din cei peste o sută de mii de străini din România şi ocupă primul loc. Mulţi dintre aceștia locuiesc şi în judeţele Ilfov, Cluj și Timiș. Numărul străinilor din aceste judeţe depăşeşte cu puţin peste 9.000 în Ilfov, 8.000 în Cluj şi peste 7.000 în Timiș.

În primul trimestru din 2018 au fost primite 101 solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, pentru obțin erea unor vize de lungă sau scurtă ședere, de către străini din Iordania, Palestina, Pakistan, China și alte state. De asemenea, în perioada de referință, a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru 419 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protecţie internațională. Cei mai mulți străini sunt din Irak, Siria, Pakistan și Afganistan. Pentru 32 dintre aceștia a fost acordată o formă de protecție internațională și au fost înscriși în programul de integrare.

În urma acțiunilor întreprinse pentru combaterea șederii ilegale și a muncii nedeclarate, în această perioadă, au fost depistate 533 de persoane în situaţii ilegale. Pentru 390 de cetăţeni străini au fost dispuse măsuri de părăsire a teritoriului ţării noastre, 95 au fost îndepărtaţi sub escortă, iar pentru ceilalți au fost dispuse alte măsuri. Polițiștii de imigrari au emis 1.601 avize de angajare/detaşare, pentru lucrători permanenţi, înalt calificaţi şi detaşaţi. De asemenea, pe linia combaterii muncii nedeclarate, au fost sancționați reprezentanții a 183 de societăți comerciale, cu amenzi în valoare de aproape 55.000 de lei, pentru nerespectarea regimului juridic aplicat străinilor angajați.

În perioada analizată, polițiștii au sancționat contravențional 2.128 de cetățeni străini pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul migraţiei, acestora fiindu-le aplicate amenzi în valoare deaproape 360.000 de lei.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>